Aranykolloid

Az arany a természetben elemi-és ércásványi állapotban előforduló, a történelem kezdetei óta ismert, jellegzetesen sárga nemesfém, a periódusos rendszer 79. eleme. Vegyjele Au. Latin neve: Aurum.
Az arany a Nap féme (asztrológia).
Az aranykolloid szuszpenziós vagy kolloid (nagyon apró) méretű arany részecskék tiszta vízben. Fontos az arany és a víz tisztasága. Aranyból 99,99% tisztaságú, vízből pedig a desztillált víz ajánlott. Az aranyrészecskék a kolloidban jellemzően 100nm alatti méretűek. Minél kisebb a részecskeméret, annál hatékonyabb a kolloid, mivel ugyan annyi mennyiségnél nagyobb felületen érintkezik. Az aranykolloid színe jellemzően piros, de ha nagyobbak a részecskék, akkor sárgás. Az aranykolloid töménységét PPM-ben fejezik ki. 1 PPM a töménység az aranykolloidnál, amikor 1 liter vízben 1 ezred gramm arany található. Sokan nagy PPM számú terméket árulnak, melynek összetétele kétséges. Részemről az 5-10 PPM töménységet tartom reálisnak. Inkább legyen kisebb a töménysége, de az jó minőségű legyen.
Az aranykolloidot főként  vegyi eljárással, lézeres technológiával, kisfeszültségű módszerrel, és nagyfeszültségű kisüléssel állítják elő. Javasolt, hogy a felhasználók ne az ionos aranykolloidot fogyasszák (mint például az arany sók), mert az könnyen mérgező lehet, hátrányos hatással lehet a központi idegrendszerre.

Comments are closed.